Nederlands Mime Centrum
- 1 januari 1969: het Mime Centrum wordt opgericht. Het komt voort uit de Stichting Nederlandse Pantomime, opgericht in 1952 door Jan Bronk en opgeheven in 1968.
Brochure van het Mime Centrum
Collectie Marijn de Langen, Mime archieven - maart 1969: cursussen in de studio aan de Haarlemmer Houttuinen in Amsterdam. Een Mime-workshop, een spelcursus voor jeugdleiders, een cursus ‘Informatie en oriëntatie’ voor leidinggevenden en Martiale bewegingskunst.
De cursussen worden gegeven door o.a. Peter Faber. - december 1969: cursus ‘Kostuumbeweging‘ door Jacqueline Elffers in de studio aan de Haarlemmer Houttuinen.
- augustus 1970: vormingscentrum De Haaf in Bergen-NH organiseert i.s.m. het Mime Centrum een zomerweek ‘Zonder vorm van proces’, de taal van het lichaam: mime en pantomime, verkenning en bewustwording van onze uitingsmogelijkheden.
- september 1970: het Mime Centrum zal komend seizoen voornamelijk bezig zijn op het gebied van vrijetijdsbesteding, amateuristische kunstbeoefening en dramatische vorming. De belangstelling groeit zodat het centrum het aantal avondcursussen zal moeten uitbreiden.
- november 1970: het Mime Centrum organiseert in samenwerking met de Rotterdamse Kunststichting een Mime instructiedag.
- november 1971: in het Beursgebouw in Leeuwarden is van 15 t/m 20 november de ‘Kunstweek 1971’. Er is o.a. een instructieavond van Mime en Pantomime door Jan Bronk, directeur van het Mime Centrum. [Leeuwarder Courant 19-11-1971]
- februari 1972: twee cursussen, ‘Onderwijs in/en beweging’, 12 lessen door Henk Noebe en ‘Taal van het lichaam’, 10 lessen door Jan Bronk.
- augustus 1972: in samenwerking met de Amsterdamse Theaterschool wordt het Instituut voor Dramatische Vorming (IDV) opgericht. Het IDV gaat de cursussen van het Mime Centrum overnemen. Het zou onderdak vinden in het gebouw aan de Haarlemmer Houttuinen, dit pand echter staat op de nominatie om gesloopt te worden.
- 21 september 1973: na een jaar van omzwervingen zonder eigen gebouw gaat het Mime Centrum open op de Nieuwe Zijds Voorburgwal 292. Ook het Instituut voor Dramatische Vorming onder leiding van Han van Duren is daar gevestigd. Ter gelegenheid van de opening is er een maand lang een tentoonstelling over de Mime in Nederland. [Het Parool 07-01-1974]
- maart 1977: protest bij het Mime Centrum aan de Blauwburgwal over de stopzetting van de subsidie aan de Mime-groep ‘Waste of Time’. In het Mime Centrum vergadert op dat moment de Mime-commissie van de Raad voor de Kunst.
- oktober 1982: uitgave van het boek ‘Mime in Nederland’ van Jan Baart. [De Volkskrant 26-10-1982]
- 11 januari 1985: directeur Jan Bronk overlijdt. [Trouw 17-01-1985]
- maart 1985: presentatie door directeur Ide van Heiningen van het beleidsplan: nieuwe taken, meer personeel, nieuwe werkgroepen en een nieuw bestuur. Binnen één tot anderhalf jaar wil het instituut komen tot een krachtige en op de praktijkgerichte instelling. Veel samenwerking is voorzien met het naastgelegen Nederlands Theater Instituut. [Algemeen Dagblad 27-03-1985]
- 28 mei 1986: uitreiking van de eerste Mime prijs aan Karina Holla en Ingrid Kuijpers naar aanleiding van hun voorstelling Solo/Duo.
Deze prijs is een initiatief van het Nederlands Mime Centrum. [Het Vrije Volk 04-05-1987] - augustus 1986: de negende Uitmarkt in Amsterdam. De openingsact op vrijdagavond is TIZZ, bedacht door Hans Bosch en het Mime Centrum.
- april 1987: minister Brinkman van het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur krijgt het eerste exemplaar van het ‘Handboek voor de Mime’ uit handen van mevr. Noorman-Den Uyl van het Mime Centrum. Het boek met oefeningen is bedoeld voor docenten en studenten.
- november 1987: in samenwerking met het Mime Centrum maakt Gjalt Walstra de videoperformance ‘La Mer’. De opname is ondergebracht bij het Nederlands Theater Instituut en wordt op 25 november getoond op het poëziefestival ‘Dichter bij dichter’ in de Harmonie in Leeuwarden. Ook zal hij worden vertoond op het videofestival in Vancouver, Canada en via het kabelnet van Amsterdam in het kader van de Culturele Hoofdstadzender Amsterdam-C. [Leeuwarder Courant 10-11-1987]
- 11 april 1988: Uitreiking van de Mime prijs 1987 aan Theatergroep Tender voor het hele oeuvre.
[Algemeen Dagblad 12-04-1988] - 8 mei 1988: Open dag met het Nederlands Theater Instituut en het Nederlands Instituut voor de Dans.
- februari 1989: het Mime Centrum roept 1989 uit tot het Jaar van de Mime. Limburg, Noord-Brabant en Zeeland vormen de locatie van het ‘Zuidnederlands Mimefestival’ opgezet door Ide van Heijningen en Math Schmeitz, directeur van Cultureel centrum de Maaspoort. Er komen meer dan 200 voorstellingen met als hoogtepunten een optreden van Marcel Marceau en de première van Rob van Reijns jubileumproductie.
- januari 1991: Salonbijeenkomst gewijd aan Vsevolod Meyerhold in theater de Lantaren. Een Biomechanica demonstratie door Gennady Bogdanov. Georganiseerd door het Mime Centrum.
- april 1991: een interview door Jannie Donker met Frans Zwartjes, aansluitend worden vier films van hem vertoond. Het vormt de opening van een serie zondagmiddag-salons bij het Mime Centrum.
- augustus 1991: het voorstel van het Nederlands Theater Instituut tot samenvoeging van de vier instituten op de Herengracht valt niet goed bij de directeuren Ide van Heiningen (Nederlands Mime Centrum) en Frans Scharf (Nederlands Poppenspel Instituut). Bert Janmaat (Nederlands Instituut voor de Dans) wijst een samenvoeging niet af maar heeft wel bedenkingen. [Het Parool 20-08-1991]
- 1 september 1991: Ineke Austen volgt Ide van Heiningen op als directeur. Het betreft een tijdelijke aanstelling. Ide wil zich weer gaan richten op het maken van theater voorstellingen.
- 2 oktober 1992: de vier instituten op de Herengracht (Nederlandse Mime Centrum, Nederlands Theater Instituut, Nederlands Instituut voor de Dans en het Nederlands Poppenspel Instituut) gaan fuseren.
De nieuwe instelling, per 1 januari 1993, zal Theater Instituut Nederland gaan heten, directeur wordt Dragan Klaic. Het aantal formatieplaatsen gaat van 67 naar 54. [Nieuwsblad van het Noorden 03-10-1992]