1 januari 1993: Theater Instituut Nederland ontstaat uit een fusie tussen het Nederlands Theater Instituut (NthI), het Nederlands Instituut voor de Dans (NID), het Nederlands Mime Centrum (NMC) en het Nederlands Poppenspel Instituut (NPI).
Tentoonstelling ‘Affiches van Roland Holst’, t/m eind januari.
maart 1993: tentoonstelling ‘Theater van de Toekomst’, t/m 16 mei.
11 maart 1993: directeur Dragan Klaic presenteert het programma voor de komende jaren: ‘Het theater van de Toekomst’ dat een conferentie, een onderzoeksopdracht en een tentoonstelling omvat.
Vijf vormgevers krijgen ieder de beschikking over een zaal in het museum om hun persoonlijke opvattingen over speelruimte, technische mogelijkheden, genres, spelers en publiek in beeld te brengen.
De vormgevers zijn: Sanne Danz, Jos Groenier, Erik Kouwenhoven, Frans Malschaert en Marc Warning.
Verder komt er in juni een tentoonstelling over theaterkostuums gemaakt door modeontwerper Frank Govers. Later in het jaar een tentoonstelling over ‘Locatietheater’ die ook in Frankfurt te zien zal zijn. Verder zijn er plannen voor opleidingen en tournees.
[Het Parool 12-03-1993]
[NRC Handelsblad 12-03-1993]
Tentoonstelling ‘Theater van de Toekomst’. t/m 16 mei.
juni 1993: het Theater Instituut koopt Het Historisch Variété archief van Ritsko van Vliet. Het bestaat uit affiches, foto’s, boeken en variété-attributen. De oudste stukken, boeken met goocheltrucs, dateren uit de achttiende eeuw. Voor de aankoop, ter waarde van 125.000 gulden, werd steun verkregen van het Prins Bernhard Fonds en de Stichting VSB Fonds. [Leeuwarder Courant 18-05-1993]
Tentoonstelling ‘Tarzan en zijn dieren’, affiches met afbeeldingen van wilde dieren. t/m 13 juni.
Tentoonstelling ‘De favoriete theaterkostuums van Frank Govers’. t/m 20 september. [Algemeen Dagblad 10-06-1993]
september 1993: Anthon Beeke krijgt de Nederlandse Theateraffiche Prijs 1993 voor zijn affiche van de toneelproductie ‘Count your Blessings’ van Toneelgroep Amsterdam. De prijs is een bedrag van 5000 gulden en een beeld gemaakt door beeldend kunstenaar Marijke de Goey.
11 oktober 1993: tentoonstelling ‘Spelen met ruimte, locatietheater in Nederland’. t/m 13 februari 1994.
Componist Harry de Wit opent de tentoonstelling met zijn muziekstuk ‘Broad Awake at Six’ wat hij speelt vanaf een dekschuit in de Herengracht. [Het Parool 12-10-1993]
Tentoonstelling ‛De Danswoede‛. [Algemeen Dagblad 21-09-1993]
december 1993: het Theater Instituut breng de CD ‘Als Vondel had geweten’ uit, met historische toneelfragmenten uit 1901 tot 1973. De CD is samengesteld door Lou Hoefnagels. De titel is ontleend aan een liedje van Koos Speenhoff , dat hij maakte naar aanleiding Vondel's drama ‘Lucifer’ uit 1911 onder regie van Willem Royaards: O als Vondel had geweten, dat we hem nog niet vergeten,
als-ie in de krant kon lezen hoe zijn werk weer wordt geprezen
en hij zag dan welke zaken of wij met zijn stukken maken
en van al die volle zalen de procenten komen halen,
kwam ie ‘s avonds op de planken om er Royaards te bedanken.
Want het is zo deftig, het is zo fijn bij Lucifer geweest te zijn.
februari 1994: het Theater Instituut koopt de collectie van Ernst Weber, een verzamelaar van grammofoonplaten, wasrollen en apparatuur. Ernst Weber overleed in 1983. Na tien jaar besloten de zonen de collectie niet op te splitsen maar in zijn geheel aan het Theater Instituut aan te bieden. Het instituut betaalde 50.000 gulden, de collectie bestaat uit plm. 3000 geluidsdragers waaronder 225 wasrollen. Het Thuiskopie Fonds verleende financiële steun. Het instituut had de collectie al sinds 1992 in bruikleen.
[De Volkskrant 18-03-1994]
[Nieuwsblad van het Noorden]
21 maart 1994: tentoonstelling ‘Hugo Claus een toneeldichter’, met lezingen, forumdiscussies en workshops. t/m 11 september. [De Volkskrant 28-03-1994]
Foto: Roel Bogaards. Collectie TiN
16 & 17 april: museumweekend.
juni 1994: de redacties van de tijdschriften Toneel Teatraal, Notes (dans) en het Vlaamse Theaterblad Etcetera gaan praten om te komen tot één vaktijdschrift. Er is reden tot zorg, het Theater Instituut, tot nu toe de uitgever van Toneel Teatraal wil per 1 januari 1995 stoppen met het blad. Het verlies op Toneel Teatraal en Notes van in 1992 200.000 gulden, in 1993 was het verlies op Toneel Teatraal 116.000 gulden.
juli 1994: er zijn weer lunchconcerten op het carillon van de Westerkerk in Amsterdam, te beluisteren in de tuin van het Theater Instituut. Uitgevoerd door stadsbeiaardier Boudewijn Zwart.
17 oktober 1994: tentoonstelling ‘Tomaat in Perspectief’, theatervernieuwing in de jaren 60 en70.
Daarnaast worden de gebeurtenissen uit die tijd belicht door lezingen en discussies. t/m 27 februari 1995.
De Actie Tomaat, waarbij twee studenten tomaten gooiden naar de acteurs van De Nederlandse Comedie markeert het begin van de vernieuwing binnen het Nederlandse toneel. [Trouw 27-07-1994]
Ook verschijnt er een boek met een overzicht van alle theatervernieuwingen in de jaren 60 en70 naar aanleiding van deze actie. [Limburgsch dagblad 27-08-1994]
Door middel van een kort geding krijgt het blad Toneel Teatraal een halfjaar respijt. Het Theater Instituut moet het blad, van het Nederlands Toneel Verbond, nog tot 1 september 1995 uitgeven.
In het tv-programma Kunstmest (Nederland 3) bezoekt Mieke van der Wey de kostuumzolder van het Instituut. Ze wordt rondgeleid door Will Beets, costumière van de voormalige Nederlandse Comedie.
mei 1995: een deel van de collectie verhuist van de Herengracht naar een depot in Amsterdam Zuid-Oost.
juni 1995: tentoonstelling ‘...dat is de kleine man…’, in het Joods Historisch museum. t/m 26 november.
De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met het Theater Instituut. Ook wordt er een CD ‘Draaien altijd maar draaien’ en een boek gepresenteerd. [Het Parool 01-06-1995]
15 juli 1995: Lou Hoefnagels voormalig hoofd van de Educatieve Dienst van het Nederlands Theater Instituut en voormalig directeur van Theater Klank en Beeld overlijdt.
november 1995: het museum sluit in verband met een grondige renovatie van de vier zeventiende- en achttiende eeuwse panden. De renovatie zal zo’n 6 miljoen gulden gaan kosten. Het Amsterdamse Architectenbureau Van Stigt begeleidt de werkzaamheden. Bij de renovatie verdwijnen de vijf kleine tentoonstellingszalen op de eerste en tweede verdieping van het instituut. Op die plek komen de kantoren en de ruimere bibliotheek. De expositieruimtes komen op de begane grond en de eerste verdieping. Het instituut gaat in de tussentijd wel door met het organiseren van evenementen.
november 1996: Nederlandse Theateraffiche Prijs 1996: winnaar is Ogilvy & Mather Amsterdam voor de affichereeks [NES]theaters van de straat.
juni 1997: tentoonstellingen ‘Theatrale dromen’. Fotoportretten van Diana Blok. t/m 4 januari 1998.
‘Hallo Hierheen!’ Theater voor een groot publiek 1839 – 1939. t/m 1999.
Foto: Roel Bogaards. Collectie TiN
‘Depot in Glas’ (semipermanente tentoonstelling, Slingelandtzaal)
Foto: Roel Bogaards. Collectie TiN
Voor de keuze van de vormgever was een prijsvraag uitgeschreven en deze is gewonnen door Theo Tienhooven.
1998: het stadsjournaal Haagse Dingen gaat op bezoek bij poppenspeelster Felicia van Deth .
In 1980 kocht het Theater Instituut, met financiële steun van het Prins Bernhard fonds en het ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk, het Museum voor het Poppenspel in Den Haag. Felicia van Deth kwam part-time in dienst van het Instituut. Het museum bleef in Den Haag waar Felicia voorstellingen bleef geven.
november 1999: uitreiking van de Nederlandse Theateraffiche Prijs 1999: winnaar is Laboratorivm voor afficheserie Holland Festival.
22 november 1999: tentoonstelling, in samenwerking met theatergezelschap Orkater, ‘Een huis vol stemmen’. t/m 2 september 2001.
januari 2000:Harro Henkemans (productie en regie) en Sander van der Torren (camera) maken een promotievideo voor de tentoonstelling ‘Een huis vol stemmen’.
Een tentoonstelling waarin je als bezoeker met een koptelefoon doorheen geleid wordt. Afhankelijk van de keuze die je in het begin maakt begin je aan een surrealistische tocht, deuren gaan vanzelf open, geluiden klinken en niets is wat het lijkt.
Met dank aan stichting TiN
20 oktober 2000: Protestactie en tentoonstelling tegen de voorgenomen bezuinigingen van staatssecretaris Rick van der Ploeg.
november 2000: uitreiking van de Nederlandse Theateraffiche Prijs 2000: winnaar is ontwerpbureau VANDEJONG met de affiche-serie voor Een echte van Dongen van Lenette van Dongen.
juli 2001: het Theater Instituut biedt plaats aan de theatergerelateerde werkzaamheden van het opgeheven Muziek en Theater Netwerk en huisvest het Bureau Theaterconsulenten. Dit bureau zet zich - met ondersteuning van Rijks- en Provinciale cultuursubsidies - in voor de afname en promotie van gesubsidieerd kleinschalig theater- en dansaanbod. Door middel van programmeringssubsidies en speciale projecten - zoals de Serie Nieuwe Theatermakers - krijgen theaters een extra stimulans om kleinere gezelschappen en initiatieven een plek op hun podium te bieden, een langduriger samenwerking aan te gaan en zo de mogelijkheid te creëren om een groter (trouw) publiek te werven. Uiteindelijk worden de activiteiten van Bureau Theaterconsulenten integraal onderdeel van het takenpakket van het Theater Instituut.
een bijdrage van Daniella Groenberg
Bekijk hier de website van de Theaterconsulenten uit 2003.
(je gaat nu naar het Internetarchief, een goede werking van de website is niet gegarandeerd!)
augustus 2002: tentoonstelling ‘Mozart en de opera in Nederland’. t/m 12 januari 2003.
7 november 2003: tentoonstelling ‘De Oriënt in de Opera Nu’, decor- en kostuumontwerpen, kostuums, realia, foto‛s en videobeelden van hedendaagse ensceneringen van een aantal 18e, 19e en 20e eeuwse opera‛s. t/m 19 april 2004.
24 augustus 2004: tentoonstelling ‘Hella voor Freek’, over het werk van Hella en Freek de Jonge. Aanleiding is de zestigste verjaardag van Freek de Jonge, zijn 35-jarige theaterjubileum en de (bijna) 25-jarige samenwerking tussen Freek en Hella de Jonge. t/m 9 januari 2005.
4 maart 2005: tentoonstelling ‘Theater in de Tweede Wereldoorlog’ (grote wisseltentoonstelling). Tijdens de tentoonstellingsperiode zijn er educatieve activiteiten en worden huiskamervoorstellingen in de sfeer van de Zwarte Avonden gehouden. t/m 9 januari 2006.
[Trouw 02-05-2005]
17 juni 2005: tentoonstelling ‘Kikker & Co’, poppententoonstelling voor kinderen van 4 t/m 12 jaar (grote wisseltentoonstelling). t/m 17 april 2006.
november 2005: uitreiking van de Nederlandse Theateraffiche Prijs 2005: winnaar is Herman van Bostelen met zijn affiche voor Mauerschau van ‛t Barre Land (tuin).
20 mei 2006: tentoonstelling ‘De Parade gaat vreemd’ (tuin en wisseltentoonstelling). t/m 27 augustus.
juli 2006: tentoonstelling ‘Kostuum, Rien Bekkers’. Overzicht van 25 jaar kostuums. (grote wisseltentoonstelling), t/m 7 januari 2007.
november 2006: uitreiking van de Nederlandse Theateraffiche Prijs 2006: winnaars zijn Maureen Mooren en Daniël van der Velden met de affiche-serie voor Holland Festival 2006 (Melancholia & Hysteria) (tuin en foyer).
december 2006: tentoonstelling ‘Backstage’, een educatieve tentoonstelling over theater maken. De reizende tentoonstelling doet 12 locaties aan en trekt zo‛n 10.000 scholieren. t/m 31 mei 2012.
30 januari 2007: Ben Albach overlijdt op 99 jarige leeftijd. Hij was één van de oprichters van het Toneelmuseum.
november 2007: uitreiking van de Nederlandse Theateraffiche Prijs 2007: winnaar is Maureen Mooren met haar affiche voor Holland Festival 2007 (Oppression & Compassion) (tuin en foyer)
november 2008: uitreiking van de Nederlandse Theateraffiche Prijs 2008: winnaar is Esther Noyons met haar affiche-seire voor 10 jaar Nederlandse dansdagen (tuin en foyer)
11 november 2008: Theater Instituut Nederland reikt voor het eerst de Wijnberg Scenografieprijs uit aan Jan Joris Lamers.
Deze nieuwe prijs, dit jaar een oeuvreprijs van 5.000 Euro, gaat naar een decor- en kostuumontwerper die blijvend zijn sporen in het Nederlands theater heeft achterlaten.
De tentoonstelling ‘Kleur op de Planken’, decors en kostuums van Nicolaas Wijnberg is de laatste tentoonstelling op de Herengracht.
NH Nieuws, de regionale omroep van Noord-Holland komt nog een laatste keer kijken.
Met toestemming van NH Nieuws
1 januari 2009: Theater Instituut Nederland sluit zijn deuren en verhuist naar de Sarphatistraat 47-55 in Amsterdam.
De exposities gaan door het land reizen
maart 2010: de educatieve tentoonstelling ‘Backstage’ gaat als ‘Backstage om tour’ door het land reizen en is te zien in Maastricht, Utrecht Almere, Alkmaar, Leeuwarden, Middelburg, Zwolle, Eindhoven, Den Haag, Enschede en Assen.
Aan het einde van de toer hebben zo'n 9600 scholieren in groepsverband Backstage bezocht. Daarnaast hebben naar schatting 15.000 theaterbezoekers individueel de tentoonstelling bezocht.
De tour start in Amsterdam in de Stadsschouwburg.