Nederlands Instituut voor de Dans
- september 1984: oprichting van het Nederlands Instituut voor de Dans (NID).
Het doel van de stichting is activiteiten op het gebied van de dans in al haar verschijningsvormen ondersteunen en stimuleren.
Het bestuur wordt gevormd door: mevr. R. Meyer en W. van Os, de hr. J. Kassies, L Kater en L.C. Utrecht (voorzitter)
- januari 1985: de subsidie aan de Stichting Centraal Dansberaad (CDB) wordt stop gezet. Haar werkzaamheden worden overgedragen aan het NID. [De Volkskrant 12-01-1985]
- februari 1985 : Bert Janmaat wordt aangenomen als directeur.
- juni 1985: tientallen dansgroepen geven gratis voorstellingen in het Shaffy Theater in Amsterdam. [Trouw 12-06-1985]
Het is een protest, gecoördineerd door het NID, tegen het besluit van Kunstwethouder Luimstra om geen extra subsidie ter beschikking te stellen. Het protest heeft succes. [Het Vrije Volk 28-06-1985]
- januari 1986: het eerste nummer van het maandblad Notes*, een voortzetting van het Dansbulletin en de Danskrant, verschijnt. Hoofdredacteur is Marc Jonkers.
(* een begrip dat danskunstenaars onderling gebruiken om hun werk in diverse stadia op te bouwen, te corrigeren en te bewaren)
- 12 juni 1986: tentoonstelling ‘Dans te kijk’ in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Samengesteld door ontwerpers Keso Dekker, Bob Takes en publiciste Ine Rietstap. Een samenwerking met stichting Dans te Kijk. t/m 29 juni, daarna te zien in de Grote kerk in Arnhem van 18 juli t/m 3 augustus, in de Laurenskerk in Rotterdam van 8 t/m 25 augustus en de Grote kerk in Breda van 7 t/m 23 november.
- 1 december 1986: reizende tentoonstelling ‘Dans: kostuum- en decorontwerpen’ te zien in de Meervaart in Amsterdam. Danskostuums, decors en videobeelden van klassieke balletten en hedendaagse dansvoorstellingen, t/m 23 december.
- 26 februari 1987: bestuurslid Hans Lennaerts overlijdt.
- 8 mei 1988: een Open dag samen met het Nederlands Mime Centrum en het Nederlands Theater Instituut.
- augustus 1989: tentoonstelling ‘30 jaar Nederlands Dans theater’ in de Bijenkorf in Den Haag. Vormgeving Albert Diederik, samenstelling en uitvoering Eva van Schaik en Joost de Wolf.
- augustus 1990: het NID gaat samenwerken met het Nederlands Theater Instituut en Vlaams theater Instituut (VTI). Ze willen gezamelijke activiteiten ontwikkelen op het terrein van collectievorming- en ontsluiting, documentatie, publikatie, internationale promotie en presentatie. De Nederlandse Taalunie stelt een structurele subsidie voor drie jaar beschikbaar.
- 3 april 1991: de goudkleurige ketting van danseres Anna Pavlova is tijdens een expositie in het Rotterdamse Hilton hotel gestolen. Volgens Maartje Wildeman van het NID is de ketting van hoge cultureel-historische waarde en onvervangbaar. De ketting was verzekerd voor 200 gulden en was door impresario Ernst Kraus aan het NthI nagelaten.
- augustus 1991: het voorstel van het Nederlands Theater Instituut tot samenvoeging van de vier instituten op de Herengracht valt niet goed bij de directeuren Ide van Heiningen (Nederlands Mime Centrum) en Frans Scharf (Nederlands Poppenspel Instituut). Bert Janmaat (Nederlands Instituut voor de Dans) wijst een samenvoeging niet af maar heeft wel bedenkingen. [Het Parool 20-08-1991]
- 1 maart 1992: het NID organiseert samen met het Polanentheater in Amsterdam de ‘Jeugddansdagen 1992’, workshops, lezingen en discussies. Dagelijks zijn er voorstellingen van onder meer Introdans Educatief en Danstheater Arena. t/m 7 maart.
- Juni 1992: Hans van Manen viert zijn 25-jarig jubileum als choreograaf. Tijdens de opening van het Holland Festival reikt Joop van Tijn hem het boek ‘Hans van Manen – Foto’s, feiten, meningen’ uit dat het NID voor deze gelegenheid heeft uitgegeven. De redactie van het boek was in handen van Marc Jonkers, Pieter Kottman, Jhim Lamoree en Divera Stavenuiter. [NRC Handelsblad 05-06-1992]
- 2 oktober 1992: de vier instituten op de Herengracht (Nederlands Instituut voor de Dans, Nederlands Theater Instituut, Nederlandse Mime Centrum en het Nederlands Poppenspel Instituut) gaan fuseren.
De nieuwe instelling, per 1 januari 1993, zal Theater Instituut Nederland gaan heten, directeur wordt Dragan Klaic. Het aantal formatieplaatsen gaat van 67 naar 54. [Nieuwsblad van het Noorden 03-10-1992]